VZW Dorp

SWW

Sanitair warm water, op plannen en in berekeningen soms aangeduid als SWW, maakt een belangrijk deel uit van onze totale energiefaktuur. Water opwarmen kost een pak energie, dat heeft voor- en nadelen. De voordelen zijn ondermeer dat water lang genoeg warm blijft om thee of koffie te kunnen drinken, dat je een tijdje in bad kunt blijven zitten vooraleer je eruit moet komen omdat het water te koud geworden is of om een huis te verwarmen via radiatoren die vanuit één centraal punt worden opgewarmd. Een nadeel is dat je behoorlijk wat energie en dus ook onkosten hebt om in de warmwaterbehoefte van je gezin te voorzien. We kunnen hier zelf heel wat aan doen door duurzaam met water en energie om te springen. We bekijken hier een paar middelen:

Op de pagina water staan de spaarperlator en spaardouchekop beschreven. Hier vind je ook informatie over de veiligheidsgroep van een elektrische boiler die voor belangrijke verspillingen kan zorgen.

Thermostatische mengkraan: Deze kraan regelt de temperatuur van het uitstromende water zonder dat het debiet verhoogt. LET OP! Een gewone mengkraan met één hendel die in de “neutrale” stand gebruikt wordt laat ongemerkt een hoop warm water verloren lopen op een moment dat we het niet nodig hebben. De kraan moet volledig naar de koude kant gekeerd zijn om dit te vermijden.

Douche-WTW: Een douche-WarmteTerugWinning is een vernuftig systeem dat ervoor zorgt dat je ongemerkt 40 tot 60% warm water bespaart bij het douchen.

Warmwatertoestel: De minst interessante productie van warm water is de elektrische boiler, zeker als deze niet is voorzien van een timer en bovendien ook nog eens aangekalkt is en de veiligheidsgroep niet meer behoorlijk functioneert. Een doorstroomboiler is al een stuk beter en best van al is de zonneboiler.

Zonneboiler: De eenvoudigste zonneboiler is een zwarte plastic zak die je in de zon hangt en waar je na een paar uur enkele kleine gaatjes in prikt om een heerlijke warme douche te nemen. Zonneboilers bestaan er in alle maten en soorten. De klassieke boiler voor huishoudelijk gebruik kost ongeveer 5000 euro en heeft een terugverdientijd van ongeveer zeven jaar. Dit is een rendabele investering tenzij je dak zich er helemaal niet toe leent natuurlijk.

Watertemperatuur: Stel je boiler af op 60-65°C, hoger is pure verspilling.

Aftappunten/leidingen: Als je bouwt of verbouwt, plaats dan verwarmingstoestel en aftappunten van warm water zo dicht mogelijk bij elkaar en isoleer je warmwaterleidingen.

Lien Van de Kelder filmpje Vlaams EnergieAgentschap (VEA) @ Vimeo