VZW Dorp

Voederplank

Een voederplank of voedertafel is voor veel kleine vogels tijdens de winter een welkome hulp om in barre omstandigheden te overleven. Ze moeten maar zelf hun eten bijeen zoeken in de natuur hoor je sommigen zeggen. Jammer genoeg is op vele plaatsen niets meer te vinden omdat de mens het landschap herschapen heeft tot een steriele supercleane bedoening. Hierna enkele foto’s van mogelijkheden om onze gevleugelde vrienden een handje te helpen. Lees daaronder ook de aanbevelingen om teleurstellingen te vermijden.

-Plaats je voederplank niet vlak bij de grond. De vogels zouden een makkelijke prooi worden voor katten en ratten en muizen kunnen zich te goed doen aan het voedsel.

-Een open voedertafel is ook voor ongenode gasten zoals kraaien, eksters, bosduiven of spreeuwen makkelijk bereikbaar. De kleinere vogels krijgen zo geen kans meer. Maak daarom je tafel niet te hoog, zo’n 20cm tussen voederplank en dak is voldoende.

-Plaats bij voorkeur de voederplank of -tafel op één paal midden in de bodem of hang ze ergens aan een tak. Zo kunnen ratten en muizen niet bij het voedsel.

-Er zijn hele mooie voedertafels, kokers en andere attributen te koop. Ze zijn vooral duur en niet altijd even praktisch en zelf maken is een koud kunstje.

-Als je zelf vetbollen maakt, gebruik dan nieuw frietvet of ongezouten rundsvet, vermeng het met zaden, gebroken pindanoten en zonnepitten, succes gegarandeerd.

-Zelf pindasnoeren maken is een leuke bezigheid waar ook de kleinsten kunnen bij helpen, de vogels leveren je in ruil urenlang kijkplezier met hun acrobatentoeren om de pinda’s te bemachtigen.