VZW Dorp

Takkenril

Misschien heb je nog nooit gehoord van een takkenril. Wel dan is het nu de eerste keer. Je kan je snoeihout gewoon verbranden, maar dat is verboden en niet milieuvriendelijk. Je kan je snoeihout naar het containerpark brengen maar dat is lastig  en vaak moet je er ook nog voor betalen. Je kan van je snoeihout pellets maken en dan ben je lid van Dorp, maar je kan er ook gewoon een takkenril van maken.

Takkenrillen bestaan er in alle soorten en vormen: lange, korte, hoge, lage, dikke, dunne, noem maar op en het bestaat. Het belang van zulke constructie in de tuin is dat je er zelf uiteraard je snoeihout in kwijt kan, maar de ecologische waarde ervan is buitengewoon groot. Al vlug zul je zien dat allerlei algemene vogels zoals de heggemus, de roodborst of de winterkoning maar ook minder algemene gasten zoals de grasmus, braamsluiper,  zwartkop of tuinfluiter hier voedsel komen zoeken, er komen schuilen of hun nest in bouwen. Niet alleen vogels, ook kleine roofdieren, zeldzame insecten en wie weet een prachtige zwammensoort zal hier een welkome plaats vinden in je ecologische tuin. Voordeel voor ons is dat we de aanwezigheid van deze gasten in onze tuin garanderen en zo op hun medewerking als insekteneter en hun aangename aanwezigheid mogen rekenen. Een win-win situatie zoals dat heet.

Hoe je het concreet aanpakt hangt vooral af van de inspiratie en de gegeven situatie. In een nette strakke tuin zal ook een strakke netjes geplaatste takkenril thuishoren. In een wat wildere tuin kunnen ook de takken wat losser gestapeld worden. Veel hangt ook af van de hoeveelheid snoeihout die je te verwerken hebt.