VZW Dorp

Vlinders

Vlinders in de tuin zijn een lust voor het oog. Vele soorten zijn al verdwenen of uiterst zeldzaam geworden, dit heeft alles te maken met het verdwijnen van hun natuurlijk biotoop. Hoe kunnen wij vlinders in onze tuin aantrekken en het hen naar hun zin maken? Enkele zaken mogen hierbij niet uit het oog verloren worden.

Voedsel: als vlinders voedsel vinden in onze tuin zullen zij er rondfladderen. Een aantal planten zijn erom bekend een hoge aantrekkingskracht op vlinders uit te oefenen. De vlinderstruik heeft er zelfs zijn naam aan te danken. Verder behoren marjolein, koninginnekruid, reseda, hemelsleutel, herfstasters en nog zovele andere tot het topmenu van vlinders.

Waardplanten: vlinders aantrekken is goed, zorgen dat ze zich in onze tuin kunnen voortplanten is nog veel beter. Het voedsel van de volwassen vlinders is meestal niet hetzelfde als dat van de rupsen. Iedereen kent de rupsen van koolwitjes die zich tegoed doen aan onze koolplanten en daarom best ook onder controle gehouden worden. Maar brandnetels bijvoorbeeld zijn voor talrijke soorten de belangrijkste voedselbron. De kleine vos, dagpauwoog, landkaartje, atalanta en gehakkelde aurelia voeden zich ermee. Kent u ze nog? De rupsen van vele vlinders voeden zich met gras. Een bloemenweide is dus mooi meegenomen vooral als het gras er niet gemaaid wordt, de beloning van de natuur zijn blauwtjes, zandoogjes, dikkopjes en andere. Op het loof van wortels of venkel in de tuin kunnen we de prachtige rupsen van de page vinden. Je hoeft deze niet te verwijderen of te bestrijden, de “schade” die zij aanrichten is nauwelijks zichtbaar en wie eet nu het loof van zijn wortels op? Op een vochtig stukje weide of grasland bloeit soms de pinksterbloem en dan is vaak het prachtige oranjetipje in de buurt dat deze plant nodig heeft om voort te bestaan.

Beschutting: hoekjes waar de wind niet bij kan zijn perfect voor vlinders, die een groot deel van hun tijd zitten te zonnen, een vlindertuin omgeven door een muur of haag is voor hen het paradijs.

Rommel: ruim je tuin niet kraaknet op in het najaar. Enkele rommelige hoekjes met verdorde planten, bramen, snoeihout, dorre bladeren zijn de ideale plaats voor rupsen of poppen om te overwinteren en ons de volgende lente en zomer van hun kleurenpracht te laten genieten.

Rot fruit: overrijp fruit heeft ook een grote aantrekkingskracht op vlinders omdat het veel suiker bevat en dus een grote voedingswaarde voor hen heeft. Laat wat rottende pruimen, perziken, appels of peren op de grond liggen. Met wat geluk zie je zelfs wespen die zo dronken zijn van het gistend fruit dat ze op de grond rondtollen en niet meer kunnen vliegen.