VZW Dorp

Permacultuur

Permacultuur: van ecologische ontwerpmethode tot levenswijze

De natuur inspireert mensen al lang tot duurzame oplossingen. Permacultuur is hierop gebaseerd en combineert deze en nieuwe oplossingen tot een ecologische ontwerpmethode. Natuurlijke ecosystemen worden gebruikt als model voor een menselijke leefomgeving met de diversiteit, stabiliteit en veerkracht van deze ecosystemen. Deze principes kunnen overal toegepast worden: in land- en tuinbouw,  energieproductie,  woningbouw, aanleg van nutsvoorzieningen en de organisatie van leefgemeenschappen.


Het begrip permacultuur is bedacht in de jaren 70 van de vorige eeuw door de Australiërs Bill Mollison en David Holmgren. Het begrip evolueert nog steeds, maar is destijds als volgt gedefinieerd:

“Permacultuur is het bewust ontwerpen en onderhouden van ecosystemen die de diversiteit, stabiliteit en veerkracht van natuurlijke ecosystemen hebben. Het is de harmonische integratie van landschap en mens, waarmee voedsel, energie, beschutting en andere materiële en niet-materiële zaken op een duurzame wijze geproduceerd worden.”

Alles over permacultuur hier uit de doeken doen zou ons te ver leiden.Je vindt er meer uitleg over op de website van Rivendell Village met uitleg, foto’s, voorbeelden, filosofie en toepassingen van permacultuur in theorie en in de praktijk.  

Voor Vlaanderen kan je terecht bij Transitienetwerk Vlaanderen .