VZW Dorp

Duurzaamheid

Iedereen die tegenwoordig in wil zijn gebruikt het woord duurzaamheid te pas en te onpas. Politici, beleidsmensen, reclamegoeroes, handige verkopers en tal van organisaties trachten hun blazoen op te poetsen door ergens het woord duurzaam te gebruiken. Duurzaam wonen, duurzame ontwikkeling, duurzaam winkelen, duurzaam beleggen, duurzaam toerisme, duurzaam naar school, … Zelfs over duurzaam vrijen zul je informatie vinden op internet.

Maar als ik jou zou vragen het begrip duurzaamheid te omschrijven of er een definitie van te geven weet je waarschijnlijk niet zo meteen wat antwoorden.

Wat komt onze vereniging hierin doen? Wel we trachten het begrip een concrete inhoud te geven voor iedereen en te tonen dat de vele grote theorieën ook in de praktijk kunnen gebracht worden. Zonder heel je leven overhoop te gooien, maar door eenvoudige, kleine aanpassingen in je dagelijks leven is al een heleboel mogelijk op weg naar een duurzame(re) wereld.

Het heeft vooral te maken met bewustzijn en een heldere kijk op al wat wij dagelijks doen, meestal zonder er al te veel bij stil te staan.

Voor wie het voorlopig toch liever bij de theorie houdt, hier enkele definities en begrippen om duurzaamheid te verduidelijken.