VZW Dorp

L van Lansink

De ladder van Lansink zou tot ons aller collectief bewustzijn moeten behoren. Ze geeft op een overzichtelijke manier weer hoe wij omspringen met grondstoffen, producten en het afval dat er tenslotte het resultaat van is. Storten is zondermeer de minst duurzame oplossing voor de verwerking van afval. Verbranden, al dan niet met warmterecuperatie, is de op één na minst slechte oplossing. Recyclage staat in het midden en blijkt dus niet de meest ecologische en economische oplossing te zijn om met afval om te springen. Vlaanderen pakt er graag mee uit dat het een groot percentage van zijn afval recycleert, maaaaar….

Dit gaat vaak gepaard met hoge kosten en een groot energieverbruik. De producten die gerecycleerd worden verminderen daarenboven vaak in kwaliteit (downcycling).

Veel beter is dus hergebruik van grondstoffen en “afvalstoffen”. Bijvoorbeeld verpakkingen in glas, plastic of metaal meermaals laten dienen is vele malen beter dan ze telkens te recycleren of te verwerken tot andere producten.

Tenslotte is preventie de top van duurzaam gebruik van grondstoffen. De afvalstoffen die je niet produceert, moet je ook niet verwerken.

Voorbeelden hiervan vind je elders op deze website.

    

ladder-van-lansink.gif