VZW Dorp

Bereiding

Op deze pagina word je niet overstelpt met recepten. Wel gaan we hier dieper in op de manier waarop en de middelen waarmee we voedsel bereiden. Hoe kook je energiezuinig? Wat zijn de trucjes om snel lekker voedsel te bereiden met een minimum aan energie en een maximum aan voedingswaarde? Wat is het zuinigste fornuis? Antwoorden hierop en nog een heleboel praktische keukentips staan hierna vermeld.

Een goed overzicht van kookapparatuur, vergelijking van verschillende kookplaten en een pak tips voor milieuvriendelijker koken zijn te vinden op de website van milieucentraal.

image002.jpg

Hieronder volgen nog enkele vergelijkingen en bijkomende informatie.

 

*Fluitketel of waterkoker?

De grafieken spreken voor zich. Een waterkoker is zowel qua energieverbruik als qua kostprijs de interessantste keuze. Warm niet meer water dan nodig en ontkalk regelmatig je waterkoker, dan gaat het nog een stuk beter. Als de gebruikte stroom niet afkomstig is uit een kerncentrale of een centrale die fossiele brandstoffen verbruikt is het plaatje rond.

20081122grafiek1-300x125.png

Deze grafiek geeft een vergelijking van het energieverbruik (kWh) ten opzichte van de gekookte hoeveelheid water (l) voor respectievelijk een elektrische waterkoker in het blauw en een fluitketel in het oranje.

20081122grafiek3-300x125.png

De tweede grafiek toont de kostprijs in € voor waterkoker (blauw) en fluitketel (oranje).

 

*Koken met of zonder deksel?

Het kost drie maal meer energie om zonder deksel te koken op potten en pannen.

dekselse kookpot

Dekselse kookpan

*Gas onder glas??

Nog nooit gehoord van een fornuis dat net als een keramische kookplaat makkelijk te reinigen is en toch op gas werkt met een bijzonder laag verbruik, tot 30% besparing? Oranier verkoopt ze.

Gas onder glas ORANIER

*Een zonne-oven?

Het is niet zeker dat je in ons land alle dagen warm zult eten als je de zonne-oven gebruikt, maar het is een interessant alternatief om te koken zeker in zuiderse landen waar ontbossing en verwoestijning steeds erger worden.

zonneoven.jpg

* Het zou verwonderlijk zijn als je ook niet op pellets kon koken. Aan een Agafornuis op pellets wordt gewerkt, op camping kan je gebruik maken van de Sunset-pelletcooker. Met een handvol pellets bereid je een volledige maaltijd. En als er geen pellets bij de hand zijn lukt het ook met wat sprokkelhout.

Sunset-Pelletcooker-1qt-sml.jpg

*De dampkap in onze keuken verdient ook enige aandacht. Je verwijdert er niet enkel damp en kookgeurtjes mee, maar vooral massa’s warme lucht die op één of andere manier moet aangevuld worden. Zet daarom de dampkap niet harder dan nodig is en laat ze ook niet onnodig draaien. En roken dat doe je beter niet en anders buiten …

enrgiezuinig koken