VZW Dorp

Zoet

Suiker is nog steeds een veelgebruikt middel om voedsel te bewaren. We maken onze confituur meestal niet meer zelf, maar kopen hem nu in het grootwarenhuis of toch liever in de delicatessenzaak of ergens waar hij “ambachtelijk” bereid wordt. Zou er dan toch een verschil in smaak zijn?

In bijna alle moderne voedingsmiddelen zit op de één of andere manier suiker verwerkt. Het is niet voor niets de meest vookomende drug in onze moderne wereld. Zelfs dieren die er eens van geproefd hebben zijn er niet meer van weg te slaan. Bij het gebruik van suiker als bewaarmiddel moet je wel enkele voorzorgsmaatregelen treffen. Je voedsel met suiker moet liefst ook nog luchtdicht, droog en buiten het licht bewaard worden, ook grote temperatuurverschillen vermijd je best.

confiture artisanale.jpg

Een ander zoetmiddel en ideaal bewaarmiddel is honing. Omwille van de prijs van dit kostbare natuurproduct werd het nooit op grote schaal als bewaarmiddel gebruikt. Het heeft bovendien een belangrijke antibiotische werking en heeft daardoor naast zijn voedingswaarde een geneeskrachtige werking. Zelfs bij gangreen (koudvuur in het Nederlands) heeft het een heilzame werking, daar waar moderne antibiotica het vaak laten afweten. Een leuke anekdote hieromtrent is een gebruik uit Birma. Daar werden in vroegere tijden lijken in honing gedompeld om ze te conserveren tot het nodige geld voor de langdurige begrafenisriten kon worden gevonden. In het belang van de zuinigheid werd deze honing later afgeschraapt en op de markt verkocht … Ook de Romeinse soldaten hadden honing in hun bepakking voor gebruik bij de behandeling van wonden.