VZW Dorp

Oplossingen

Meer rijstroken zijn volgens sommigen een “oplossing” voor het mobiliteitsprobleem. We vermelden ze voor de volledigheid.

image002.jpg

Onder de grond is zeker in de drukke binnenstad een mogelijkheid. De kostprijs is een andere zaak.

image004.jpg 

Busbanen zijn een oplossing om het openbaar vervoer te stimuleren waar de meningen over verdeeld zijn. Dat ze ontmoedigend werken voor autobestuurders is zeker een feit.

image006.jpg

Gelede bussen net als dubbeldekstreinen zijn een creatieve oplossing voor een grotere mobiliteit, of de chauffeurs in de smalle straatjes van de stad er ook zo over denken is een andere vraag.

image008.jpg

Trams en bussen in een eigen bedding waar andere weggebruikers niet komen zijn een snelle en efficiënte oplossing om files te vermijden. En zo zijn we bijna terug bij de boerentram.

image010.jpg

Gratis Lijnabonnement in ruil voor nummerplaat. Hebt u niet langer uw (tweede) auto nodig? In ruil voor de nummerplaat kunt u een gratis abonnement van De Lijn aanvragen. Het is geldig op alle bussen en trams in Vlaanderen. Wie zijn nummerplaat inlevert, kan een Dina-abonnement aanvragen (‘Dina’ staat voor Dienst Inruilen Nummerplaat voor Abonnement). Het is een gratis abonnement dat geldig is op alle voertuigen van De Lijn. Het wordt toegekend voor maximaal 3 jaar.

image012.jpg

Revolutionaire bus rijdt over auto’s En wat doe je bij de eerste zijstraat waar een wagen wil afslaan? Oeps vergeten?

image014.jpg

Voor de meeste verplaatsingen op korte afstand is de fiets het ideale vervoermiddel. Zoek de auto op deze foto …

image016.jpg

Een fiets kan meer vracht vervoeren dan je denkt. De bakfiets is weer hip.

image018.jpg

Nog even sleutelen aan de nodige fietsstallingen. Dit is vooral een opdracht voor het gemeentelijk beleid.

image020.jpg

De elektrische fiets is een mooi alternatief voor mensen die een grotere afstand moeten afleggen of voor diegenen die een duwtje in de rug nodig hebben bij verplaatsingen met de fiets.image022.jpg

De duurzame stad Groningen plaatste in 2009 acht oplaadpunten voor elektrische scooters en fietsen. De elektriciteit van de oplaadpunten wordt duurzaam opgewekt met behulp van wind- en zonne-energie. Gebruikers betalen maar een paar cent voor het opladen.

Wanneer wordt dit werkelijkheid in Galmaarden, Gooik, Pepingen, Lennik, Ternat, Dilbeek, …

image023.jpg

Groene auto’s? Voldoet geen enkele van bovenstaande oplossingen voor uw mobiliteit, dan is er natuurlijk nog de wagen. Ook hier kan je een hele stap zetten naar een duurzamere mobiliteit. Door het autogebruik tot een minimum te beperken maar ook door de ecologische voetafdruk van je wagen binnen de perken te houden. Een beeld hiervan krijg je door voor je eigen voertuig de ecoscore te bepalen. Door aan ecodriving te doen bespaar je een flink percentage op je brandstofverbruik en dus ook op je uitgaven.

 

image029.jpg

Verder kan je kiezen voor een brandstof die minder milieubelastend is: LPG of aardgas zijn al een stap in de goede richting. Verschillende autoconstructeurs bieden modellen aan die op aardgas rijden, ja maar waar ga je tanken met zo een voertuig? Het antwoord ligt dichterbij dan je zou denken:

image031.jpg

Als je regelmatig in de stad rijdt is een hybride wagen een mogelijkheid. De elektrische wagen is een nog veel betere oplossing, tenminste als de stroom die je gebruikt om de batterijen op te laden CO2-neutraal wordt geproduceerd. Via zonnepanelen, waterkracht, windenergie, biogas, … In ons land rijden ook enkele wagens en autobussen rond op waterstof. Op zich een ideale energiebron, er wordt zelfs geen CO2 geproduceerd bij een waterstofmotor, enkel water. Alleen is de productie van waterstof zeer energieverslindend en dus ook enkel te verantwoorden als je beschikt over de hierboven beschreven energiebronnen. Om af te sluiten nog een paar bijzondere transportmiddelen. Kies zelf maar wat het best bij u past.