Hennep krijgt op deze duurzame website een eigen pagina. Hier zijn talrijke redenen voor. Het is een veelzijdige plant met enorm veel mogelijkheden als voedsel, bouwmateriaal, isolatie, strooisel, vezels, energiebron, bioplastic, geneesmiddel, papier, … Hennep is zeker ook een bijzonder belangrijke plant om aan een duurzame toekomst te bouwen. Hij groeit zeer snel, heeft nagenoeg geen meststof nodig, groeit op plaatsen waar andere landbouwgewassen het niet zo best doen, fixeert massa’s CO2 en kan zonder pesticiden.
Waarom wordt er dan niet massaal hennep geteeld? Dat heeft alles te maken met een neefje uit de familie waar voor de tweede wereldoorlog een ware heksenjacht op uitbarstte, eerst in Amerika, later in Europa en de hele wereld. Hierdoor viel de productie zo goed als stil om pas de laatste jaren weer langzaam op gang te komen. Wie dat neefje is? Zijn wetenschappelijke naam is Cannabis sativa, ook gekend als geneesmiddel …
Het woord kemp zegt u misschien nog iets, in verband met duiven onder meer. Kemp is de naam waaronder hennep vroeger in Vlaanderen werd verbouwd en verhandeld, met zijn talrijke afgeleiden. Naast kempzaad waren ook de vezels zeer gegeerd voor onverslijtbaar en bijzonder stevig textiel. De echte cowboys droegen spijkerbroeken gemaakt uit hennep en henneptouwen werden overal gebruikt en zijn vooral bekend om hun stevigheid en duurzaamheid.
Twee producten zijn altijd van hennep gemaakt sinds hun ontstaan: sigarettenpapier en bankbriefjes omwille van de bijzondere eigenschappen en de stevigheid van henneppapier. Dit papier hoeft bovendien niet gebleekt te worden en behoudt ook na lange tijd zijn bleke kleur in tegenstelling tot papier dat van bomen wordt gemaakt.
In 1941 experimenteerde Henry Ford met een auto gemaakt van hennep plastic. Dit materiaal is veel lichter dan staal zonder de nadelige milieueffecten ervan. Henry Ford werd te verstaan gegeven dat het gebruik van Hennepplastic zijn bedrijf een besmette naam zou geven. Het veelbelovend experiment werd dan ook opgeborgen.
Tijdens wereldoorlog twee had de oorlogsindustrie in de Verenigde Staten een ernstig probleem om aan voldoende vezels te geraken voor allerlei toepassingen zoals canvas voor jeeps en vrachtwagens, uniformen, tenten, touwen en allerlei andere legeruitrusting. De teelt van hennep was, onder strenge voorwaarden, weer even populair. Het filmpje hieronder is daar een leuke illustratie van.
Zonder hennep zou “De Nachtwacht” van Rembrandt niet in zo’n goede staat deze tijd gehaald hebben. Niet enkel het canvas voor schilderijen, ook touwen, zeilen en kleding werden in vroegere eeuwen reeds op grote schaal van de waardevolle vezels van hennep gemaakt, één van de oudste cultuurgewassen van de mensheid.
Rudolf Diesel bouwde in 1897 de eerste gepatenteerde dieselmotor bedoeld om te lopen op plantaardige oliën zoals pinda-olie, koolzaadolie en hennepolie. Net als Henry Ford stond hem een economie voor ogen waarbij de basisgrondstoffen voor auto’s door lokale boeren geproduceerd zou worden. Rudolf Diesel voorzag dat boeren de brandstof konden verbouwen in de vorm van hennepolie, terwijl Henry Ford die olie wilde als basis voor het maken van bio-afbreekbaar plastic, te gebruiken in plaats van staal. Diesel verdween onder verdachte omstandigheden in 1913, er werd beweerd dat hij zelfmoord zou gepleegd hebben door ‘s nachts van de veerboot Antwerpen-Harwich te springen. Dat Diesel daarvoor geen enkele reden had en het hem financieel juist voor de wind ging doet sterk vermoeden dat hij een beetje geholpen werd door mensen die andere belangen dienden.
Hennepolie als brandstof werd hierboven reeds vermeld. Eigenlijk hoef je niets aan een (oudere) dieselmotor te wijzigen om op hennepolie te kunnen rijden. Bewijs de wagen hieronder die heel Amerika doorkruiste uitsluitend met hennepolie als brandstof. Als we het oorspronkelijke opzet van Rudolf Diesel zien is dat natuurlijk niet verwonderlijk.
De auto van Henry Ford gebouwd uit hennep plastic kent enkele moderne nakomelingen. De Lotus Elite Eco en de Canadese Kestrel zijn er twee voorbeelden van. De “el” in Kestrel verwijst naar de elektrische aandrijving van deze wagen.
Nog meer hennep vind je in talrijke verzorgingsproducten met hennepolie als ingrediënt: zeep, shampoo, body milk, …
Hennep is ook een waardevol isolatiemateriaal met talrijke toepassingen en zeer interessante eigenschappen. Het isoleert goed tijdens de winter maar ook tijdens de zomer omwille van zijn thermische massa, wat veel minder het geval is bij bijvoorbeeld minerale wol als glaswol of rotswol. Het werkt geluiddempend. De productie is milieuvriendelijk en het product heeft uit zichzelf een insectenwerende werking, is vochtregelend en volledig onschadelijk voor de gezondheid bij verwerking.
De wereld zou er heel anders uitzien als hennep niet zo gestigmatiseerd geweest was door het familielid met een hoog THC-gehalte. We kunnen maar hopen dat het beleid snel het onderscheid maakt en deze godenplant naar waarde weet te schatten en de plaats geeft die hij altijd al verdiend heeft en die onze voorouders maar al te goed kenden.
Je kan niet zomaar een partijtje hennep zaaien, de wetgeving hieromtrent is zeer streng. Meer informatie is te vinden op de website van Landbouw en Visserij.