VZW Dorp

Besparing

kleineinemmer.jpg

Water besparen doe je op verschillende manieren: naast het feit dat je een groot deel van je waterfactuur kunt vermijden door hergebruik van regenwater zijn er tal van manieren om je waterverbruik te verminderen. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

 

 

Druppende kranenkunnen ons jaarlijks een pak water (en geld) kosten. Hieronder kan je zelf nagaan hoeveel liter water er bij jou verloren gaan door lekkende kranen.

veiligheidsgroep.jpg  

Wat is dit? De meesten van jullie hebben het in huis. Het is de veiligheidsgroep van een (elektrische) boiler die waarschijnlijk ergens in je garage, op zolder, achter een wand, in een kast of op een andere verdoken plek staat opgesteld. De meeste mensen hebben liever dat hun warmwaterboiler niet te veel in het zicht staat en moffelen hem ergens weg waarbij zij vaak zeer creatief tewerk gaan. Resultaat: vaak staan deze toestellen jarenlang te druppen vooraleer je het merkt. Naast het feit dat zij meestal niet jaarlijks worden ontkalkt, raakt ook de veiligheidsgroep na enige tijd verkalkt en verliest dan constant water, eerst druppel per druppel, later zelfs in een flinke straal. Het gevolg is een groot verlies van warm water dat zonder stoppen wegdrupt of zelfs wegstroomt. Tweemaal verlies, niet enkel het water dat verloren gaat maar ook de energie die nodig was om het water op te warmen. Vaak komt dit probleem pas aan het licht na een duizelingwekkende waterfactuur.

lekkende-wc.jpg

De reactie van de meeste mensen bij het vaststellen van dit verschijnsel is een geschikt product te zoeken om de kalkaanslag in de toiletpot te lijf te gaan.

Als je dergelijke sporen ziet ontstaan is je toilet al een hele tijd aan het lekken en zijn er al vele duizenden liter water zomaar weggestroomd. De eerste maatregel die je dan best neemt is om de dichtingsring te vervangen die normaal de spoelbak hermetisch afsluit maar die na verloop van tijd verhardt en verkalkt en daardoor zijn werk niet meer naar behoren vervult. Dit kost je ongeveer 1€ en vijf minuten werk.

 

 

spaartoets.jpg

 

Als je toe bent aan een nieuwe spoelbak voor je toilet, kies er dan zeker één met een spaartoets en sluit uiteraard je toilet aan op regenwater. Doorspoelen met leidingwater is wel heel erg.

 

Er zijn nog een paar andere middeltjes om het spoelvolume van je toilet te verminderen.

Vaak kan je zelf de vlotter lager instellen en zo het spoelvolume beperken.

Je kan ook het spoelvolume beperken door één of meerdere bakstenen of flessen gevuld met water in de spoelbak te plaatsen. Zorg er daarbij wel voor het mechanisme niet te hinderen of te beschadigen.

 

Het spaargewicht is ook een handige uitvinding. Dit gewicht plaats je in het afloopkanaal van je spoelbak. Zodra je de duw- of trekknop van je spoeling loslaat wordt de waterstop onmiddellijk afgesloten en loopt niet de hele spoelbak leeg. Dit systeem is op bijna alle toiletsystemen toe te passen.

spaargewicht.jpg

 

spaarperlator.jpg

Spaarperlators: misschien een woord dat je nog nooit gehoord hebt? Een spaarperlator is een moeilijk woord voor een bruiskop op een kraan die er voor zorgt dat het water dat uit de kraan stroomt gemengd wordt met lucht. Zo bespaar je ongeveer de helft water en heb je toch hetzelfde resultaat.

De handigste modellen van spaarperlators hebben een eenvoudig druksysteem zodat je snel kan wisselen van spaarstand, om je handen te wassen, iets af te spoelen of de gewone stand om de afwasbak te laten vollopen of een emmer water te vullen.

 

spaardouchekop.jpg

Een spaardouchekop is ook een soort spaarperlator. Je spaart er 40 tot 50% van je waterverbruik mee uit zonder verlies aan comfort en je spaart tweemaal: water en energie.

 

 

Douchen gaat sneller dan een bad nemen. Weet je hoeveel water je minder verbruikt wanneer je een stortbad neemt in plaats van een bad?

Gemiddeld verbruik je met een douche driemaal minder dan met een bad en met een spaardouchekop zelfs vijfmaal minder.

wasmachinetoilet.jpg